Azt szeretnénk, ha ebben az időszakban, amikor a pandémia miatt kicsit megint lelassul a világ, sokan gondolkodjanak el azon, mit jelent szigetközinek lenni, milyen kincsek vesznek
minket körül – hangsúlyozta Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark és a megyei értéktárbizottság elnöke, aki arról is tájékoztatott, hogy létrejött a Szigetköz Tájegységi Értéktár Bizottság.

A helyi értéktárral rendelkező kimlei önkormányzat a Szigetköz Natúrpark Egyesülettel együttműködve kezdeményezte a Szigetköz Tájegységi Értéktár létrehozását, amelyben segítséget nyújt a szintén települési értéktárral rendelkező dunakiliti önkormányzat is. A tájegységi értéktár létrejöttének célja a földrajzi tájegység közösségei számára jelentőséggel bíró természeti és kulturális örökségi elemek, jelenségek számbavétele és dokumentálása, valamint az összegyűjtött értékek bemutatása és gondozása – elősegítve ezzel fennmaradásukat, megőrzésüket.

ÉRTÉKTÁRNAP ÉS KIADVÁNY
– Júniusban benyújtottunk az Agrárminisztérium által kiírt hungarikumfelhívásra egy pályázatot a Szigetköz Tájegységi Értéktár létrehozására, egy nyomtatott kiadványra, amelyben a térség természeti, történelmi, kulturális értékeit mutatnánk be. Amennyiben a járványügyi helyzet engedi, jövő májusban szerveznénk egy értéktárnapot, amelyre szintén pályáztunk – tudatta Pető Péter, aki a megyei értéktárbizottság elnökeként és a Szigetköz Natúrpark Egyesület vezetőjeként is segíti a gyűjtést. Az elnök arról is beszámolt, hogy októberi közgyűlésünkön megerősítették a tájegységi értéktár létrejöttét, amelyet a Szigetköz Natúrpark Egyesület működtet.

ONLINE IS LEHET JELÖLNI
A szigetközi értéktárat négy önkormányzat, a kimlei, a dunakiliti, a kunszigeti és a győrzámolyi hozta létre. Eller Gizella kimlei, Kovács Andorné dunakiliti, Lendvai Ivánné kunszigeti és Pulai Nikolett győrzámolyi településvezető tagjai a bizottságnak. A faluvezetők munkáját civilek is segítik: Susovits Vera, a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezet-vezetője, Horváth József nyugalmazott megyei könyvtárigazgató, helytörténész és Kertész József vízügyi tanácsadó. – A pandémia miatt az első értéktárbizottsági ülést online tartottuk a napokban. Elnöknek Lendvai Ivánnét, titkárnak Susovits Verát választottuk. Megegyeztünk abban, hogy tájékoztatjuk a huszonhat szigetközi települést a megalakulásról, és felkérjük őket, hogy vegyenek részt az értékmentő munkában. A járványügyi helyzet miatt online is lehet majd értékeket jelölni, amellyel bárki élhet: önkormányzatok, települési értéktárbizottságok magánszemélye. Célunk a szigetközi identitás erősítése – emelte ki Pető Péter, aki abban bízik, hogy a következő decemberi értéktárbizottsági ülésen, amely várhatóan ismét online lesz, már értékeket tudnak felvenni.


A dunaremetei platánsor is bekerülhet a tájegységi értéktárba. FOTÓ: K. I.

SZELLEMI, ÉPÍTETT ÉS TERMÉSZETI ÖRÖKSÉG
A Szigetköz Natúrpark elnöke arról is beszélt, hogy a tájegységi értéktárat bemutató kiadványba bekerülnek a térség megyerikummá emelt kincsei is. Emellett számos szellemi, épített és természeti örökség lehet méltó a tájegységi értéktárba való bekerülésre. Példaként említette a kisbodaki Szent Kristóf hidat, a dunaremetei platánsort, a hajókikötőt, a Lipótot Darnózselivel összekötő gesztenyesort és az ásványrárói kálváriát.

Forrás: Kisalföld/2020. 11. 16