Barion Pixel

Az „Európa legnagyobb szárazföldi deltáját” magában foglaló Szigetköz és Žitný ostrov (Szigetköz-Csallóköz) térsége természeti adottságai szerint egységes táj, melynek kialakulása hasonló okokra, a Duna tájformáló szerepére vezethető vissza. A határ mindkét oldalán összetett ágrendszerrel szabdalt térség hasonló kockázatokkal és problémákkal néz szembe, illetve védett területeik közelsége egyaránt indokolttá teszi a térségben a természetvédelmi tevékenységek összehangolását.
Felismerve, hogy megfelelő környezeti nevelési és szemléletformálási tevékenységek nélkül hosszú távon nem lehetnek hatékonyak a természetvédelmi törekvéseik, illetve kihasználva a Szigetköz Natúrpark 2018. évi létrehozásával járó lendületet az együttműködő partnerek úgy döntöttek, hogy a sikeres természetvédelem előfeltételeként a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti nevelésre helyezik a hangsúlyt.

Következésképpen a projekt célja a határon átnyúló környezeti nevelési programok kiterjesztése egyrészt a célcsoportok kiszélesítése által (óvodások, tanárok, nyugdíjasok és hátrányos helyzetűek bevonásával), másrészt az együttműködő intézmények kapacitásfejlesztése által, amely egyaránt lehetővé teszi a környezeti nevelési tevékenységek résztvevői számának növelését, illetve a nyújtott szolgáltatások minőségének javítását.

A határon átnyúló együttműködés szintjének növelése céljából a partnerek 5 határon átnyúló terméket és szolgáltatást fejlesztenek (mobil interaktív kiállítások, ill. továbbfejlesztett öko-mobil flották), 209 határon átnyúló rendezvényt valósítanak meg csaknem 2336 magyar és szlovák részvevő közreműködésével. Továbbá a határ mindkét oldalán megvalósul kapacitásfejlesztés, Somorján a „Duna Somorja környékén” c. állandó kiállítás és foglalkoztató kialakításával, Lipóton a Gombócos Természetvédelmi Központ kisléptékű korszerűsítésével, melyek mindegyike a térségi környezeti nevelési tevékenységek helyszínéül szolgálnak.
Projekt kódja: SKHU/1902/4.1/025
Projekt kezdete: 2021. június 1.
Projekt zárása: 2023. május 31.
Konstrukció: SK-HU Interreg VA Együttműködési Program

Vezető kedvezményezett:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
További partnerek:
Regionálna rozvojová agentúra Šamorín
Mesto Šamorín
Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Teljes költségvetés: 399 991,90 EUR
EU támogatás aránya: 85% (339 993,11 EUR)
SZNE összköltségvetése: 29 520,00 EUR