Barion Pixel

Szigetköz Natúrpark

A Szigetköz Natúrpark az 1996. évi LIII. törvény a természetvédelemről 63./A § alapján jött létre. Működésével a 6/2020 a natúrparkok létrehozásáról és működéséről szóló AM rendelet hatálya alá tartozik. A Szigetköz Natúrpark kezelőszerve a Szigetköz Natúrpark Egyesület, tevékenységét 50.670 hektáron, jelenleg 26 településen fejti ki, mely várhatóan még az idei évben további településekkel fog bővülni. A szervezet teljesjogú tagja a Magyar Natúrpark Szövetségnek.

A Szigetközben a térségi összefogás gondolata már az 1990-es években felmerült, ugyanakkor a natúrpark szervezése csak 2015-ben kezdődött a térség szereplőinek akaratából, a Fertő-Hanság Nemzeti Park mentorálásával. 2017-ben a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület, a Szigetköz – Mosoni-sík Leader Egyesület, a Pisztrángkör Egyesület, továbbá a települési önkormányzatok összefogásával jött létre a Szigetköz Natúrpark Egyesület, mely később 2018. március 28-án a natúrparki cím elnyerését követően a Szigetköz Natúrpark munkaszervezetévé vált. A Szigetköz Natúrpark Egyesület és munkaszervezet vezetője dr. Pető Péter.

A Szigetköz Natúrpark a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmonikus együttműködését kifejező, értékőrző és értékteremtő térség. Célja, a Szigetközt teljes egészében felvállaló, a terület- és vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni akaró és tudó összefogás létrejötte. A natúrpark megalakulását követően több szakmai konferenciát tartott. Felmérte a térség jelentős problémáit, így a csípőszúnyog kérdést, a hódkártételeket, a turizmus okozta környezetterhelést, és egyéb más térséget sújtó kérdéseket.

A Szigetköz Natúrpark igyekszik megfelelni a XXI. század kihívásainak, így a klímaváltozással összefüggő hatások kiküszöbölésének is. Kiemelt feladatának tartja a határon átnyúló együttműködéséket, ezek közt prioritásként kezeli a Szigetköz és Csallóköz környezeti- és természetvédelmi együttműködését, azzal a szándékkal, hogy a Duna két oldalán található Szigetköz Natúrpark és majdan a Csallóközben létrejövő natúrpark/nemzeti park között eredményes táj szintű együttműködés valósuljon meg.

Jelmondata: „ A Szigetköz Natúrpark a természet, a táj, és az abban élő és alkotó ember harmóniája. Tegyünk érte együtt!

Tisztségviselők

Elnökség:
Dr. Pető Péter-elnök
Fűzfa Zoltán-alelnök
Eller Gizella-titkár
Babos Attila
Németh Zoltán

Felügyelő bizottsági tagok:
Popp Rita
Széles Sándor
Pappné Kett Anett

Tagság:
Timaffy Gyöngyvér
Dr. Nagy István
Dr. Pető Péter
Dr. Tóásó Gyula
Széles Sándor
Pisztráng Kör Egyesület- Fűzfa Zoltán
Szigetköz Turizmusáért Egyesület- Gráfi Szabolcs
Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület- Eller Gizella
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat- Németh Zoltán
Ásványráró Község Önkormányzat- Popp Rita
Dunakiliti Község Önkormányzata- Kovács Andor Tamásné
Dunaszeg Község Önkormányzata- Babos Attila
Kimle Község Önkormányzata- Eller Gizella

Szigetköz NAtúrpark látványtérkép

Események

< 2024 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szigetköz Natúrpark
A természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája.
A Szigetközt teljességében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni tudó és akaró összefogás megteremtésére.
Elérhetőségek
Szigetköz Natúrpark Egyesület
Székhely:
9181 Kimle, Fő u. 114.
Levelezési cím:
9181 Kimle, Vízpart u. 6.
E-mail-cím:
szigetkoznaturpark@gmail.com
Telefonos elérhetőségek:
+36203133004
+3696228667