Barion Pixel

Az „Ecoregion SKHU” INTERREG projekt a Dunajské luhy / Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztésére összpontosít. Területileg Szlovákiában Pozsonytól egészen a Nagyléli-szigetig terjed 1 228 400 hektáron, Magyarországon a Szigetköz tájegység, 29 települését övezi a Szigetköz Natúrpark, amely 57 737 hektáron nyújtózik.

A természeti örökség ebben az övezetben jelentős lehetőségeket rejt magában a meglévő ökoturisztikai szolgáltatások fejlesztésére és javítására, a lakosság környezetvédelmi tudatosságának összehangolt fokozása, az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatás infrastruktúrájának kiépítése által.

A projekt az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatási infrastruktúra („Ecoregion SKAT”) kiépítésének első szakaszának folytatása, amelyet az Interreg SK-AT határokon átnyúló együttműködési program finanszíroz.

Az első szakasz célja az intézményi keret és a megfelelő térség megteremtése az ökoturizmus és az ökológiai oktatás fejlesztésében részt vevő szervezetek és szereplők szövetkezése számára a szlovák – osztrák határmenti régióban.

Ilyen háttérként a nemzeti kulturális emlékmű tárgya a Dunacsúni kastély és magtár lett kiválasztva.

Ezek a háromoldalú terület (Szlovákia-Magyarország-Ausztria) határán fekszenek, ez a tény a tervezet fő partnerét – a Pozsony megyei önkormányzatot (a továbbiakban BSK) ahhoz vezette, hogy kibővítse a partnerséget a magyar határmenti térségre is.

A projektben részt vesz a Pisztráng Kör Egyesület, a Szigetköz Natúrpark Egyesület, Kimle település és egy szlovákiai víziturisztikai vállalkozás a VODNETURY.sk.

A projekt révén a Szigetköz Natúrpark Egyesület 20 db biztonságos felszereléssel rendelkező kerékpár, 10 db 4 személyes kenu, 3 db multifunkcionális jurta sátor, továbbá a közösségi szemléletformáló látogatóközpontba felszerelések (asztalok, székek, ágyak, kanapék, TV állvánnyal, tábla) beszerzését vállalta.

A projekt címe: A biológiai sokféleség fokozása a természeti örökség megőrzése érdekében a szlovák-magyar határon átnyúló régióban

Támogatás intenzitása: 95 %

Projekt azonosítója: SKHU/1902/1.1/058
Nemzetközi Projekt összköltsége: 1.950.000 EUR
Projekt költsége: (Szigetköz Natúrpark Egyesület-re eső projekt költség): 69.500 EUR, ebből ERFA támogatás: 59.075 EUR

A Projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. (LINK: https://www.skhu.eu/?lang=hu)