Barion Pixel

A TÁJ NEMZETKÖZI NAPJA A SZIGETKÖZBEN 2021-BEN

Az Európa Tanács felismerve a gazdag európai táji örökség jelentőségét, hosszú előkészítő munka után 2000. október 20-án nyitotta meg aláírásra a remélhetően globálissá váló Európai Táji Egyezményt. Az Európa Tanács kezdeményezésére a megnyitás napját, október 20-át 2017-től a Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük Európa szerte, így Magyarországon is.

A Szigetköz Natúrpark jelmondata alapján – „a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája” – küldetésének tartja a térségben élők táji identitásának erősítését. Különösen fontosnak tartjuk a gyermekek és fiatalok tájhoz való kötődésének erősítését a környezeti nevelésen keresztül. Igyekszünk tenni azért, hogy ne csak oktatási intézmények, hanem civil szervezetek és helyi termelők is bekapcsolódjanak ebbe a tevékenységbe.

A Szigetköz Natúrpark Egyesület már 2018 óta, tehát megalakulásától folyamatosan szervez tájsétákat és környezeti nevelési programokat a Táj Nemzetközi Napján és ezt a tevékenységünket a pandémia sem tudta megszakítani.

Az idei évben az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásának köszönhetően a korábbiakhoz képest nagyobb nyilvánosságot tudtunk biztosítani, több helyszínt és szereplőt bevonni. 2021. október 19-én délután egyszerre három helyen, Kimlén, Lipóton és Héderváron került megszervezésre az esemény.

Kimlén a Látogató Központ udvarán található Önfenntartó Mintakertünkben a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a helyi Kertbarátok Köre közreműködésével őszi kertészeti foglalkozáson vettek részt, ahol virághagymát és árvácskát ültettek. Előtte pedig Króneisz Flóriánné nyugdíjas biológia–földrajz szakos tanár vezetésével a helyi természeti értékeket fedezték fel a gyerekek egy Duna parti séta során.

Héderváron a Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Timaffy Tagiskolájában a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Pisztráng Kör Egyesület munkatársainak segítségével környezeti foglalkozásra, majd a résztvevőkkel közös tájsétájára került sor. A Hédervári Önkéntes Tűzoltó Egyesület is segített a rendezvény lebonyolításában.

Lipóton a Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Bencés Általános Iskola alsós diákjai a Mosonmagyaróvári Futura Élményközpont foglalkozásán vettek részt. Mindezek mellett Szitás Attila halászi méhész, helyi termelő avatta be a gyerekeket a méhészet rejtelmeibe és felhívta a figyelmet a méz fontosságára, majd a győrújfalui Sudár Birtok és a Kálnoki Levendulás termékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A program során a település tanösvényének értékeit is felfedezhették az érdeklődők.

A program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködésével valósult meg.

A Szigetköz Natúrpark Egyesület célja volt több oktatási intézmény, civil szervezet és helyi termelő bevonása a Táj Nemzetközi Napja megismertetésében és a környezettudatos viselkedés minél szélesebb körű elterjesztésében.

Bízunk abban, hogy az október 19-ei rendezvény egyszerre szolgálta a gyermekek játszva nevelését, valamint a táji identitás elmélyítését.

Ne felejtsük! Szigetköz Natúrpark: a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája. Tegyünk érte együtt!