Barion Pixel

Szigetköz Natúrpark Egyesület 2021. szeptember 17-én szervezte az I. Szigetköz Tájegységi Értéknapot, amelyet Kimle Község Önkormányzatával és Dunakiliti Község Önkormányzatával együttműködésben valósított meg.

Rendezvény az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg, védnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt.

A program célja volt, hogy a településeink megmutassák természeti, kulturális, gasztronómiai értékeit, megismertessék a részt vevőkkel a térség megyerikumait és a már 15 értékkel bíró, tavalyi évben megalakult Szigetköz Tájegységi Értéktárat. Legnagyobb érdeklődés településeink értékasztalait kísérte. Kiállítók egymás asztalait is szívesen nézegették, kóstolták a tradicionális finomságokat, beszélgettek hagyományaikról.

Délutáni eseményt Kovács Andor Tamásné polgármester asszony nyitotta meg, aki házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd az értéktárban szereplő Dunakiliti Színjátszó Csoport vicces színdarabja szórakoztatta az érdeklődőket. Kulturális program keretében fellépett még a Lajta Néptáncegyüttes, Rezeda Népzenei Együttes, Fészekalja Zenekar és a Csutora Néptáncegyüttes.

Köszöntőt és gondolat ébresztőt mondott Dr. Pető Péter Szigetköz Natúrpark Egyesület és egyben a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke. Szigetköz Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke Lendvai Ivánné az erős gyökerek fontosságára és abban rejlő lehetőségekre hívta fel figyelmet. Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében emlékeztett térségünk értékeire, hogy a mindennapokban is fedezzük fel őket és legyünk büszkék rá!

Gasztronómiai kóstoló előtt Rácz Ferenc mutatta be a pálinka főző üzemet és a hozzá tartozó gyümölcsöst.

Szigetköz Tájegységi Értéktár is megtartotta soron következő ülését, ahol a meglévő 15 érték mellé még bekerült az értéktárba a dunakiliti Szent Kereszt Felmagasztalása Templom, a tejfaluszigeti Szigetköz Lelke Pálinka, a rajkai Törökmocsár Monda és a halászi Bertoké verbunk.

A szigetközi településeinknek fontos, hogy az értékeinket megőrizzük, megéljük és továbbadjuk a jövő nemzédékének. Az önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozók együttműködve valósították meg ezt a sikeres rendezvényt és vállalták, hogy az elkövetkező években is tovább viszik a stafétát.

 

A Szigetköz Natúrpark Egyesület